Gertrud Jetten - Manege de Zonnehoeve

Vanaf maart 2022 zijn er vijftien boeken over manege De Zonnehoeve! Toen ik begon met schrijven, was het de bedoeling om hooguit vijf boeken te maken. Het zijn er nu vijftien en ik heb nog inspiratie genoeg om door te gaan met het schrijven of manage de Zonnehoeve en haar ponies.

Hieronder zie je de titels van de boeken op een rijtje:
De stoere pony, 2011.
Pony van goud, 2011.
Een pony met pit, 2011.
De springpony, 2012.
De dappere pony 2012.
De lievelingspony, 2013.
De wilde pony, 2014.
De trouwe pony, 2015.
Pony in paniek! 2016.
De superpony, 2017.
De snelle pony, 2018.
Het eigenwijze veulen, 2019.
De knuffelpony, 2020.
De schattige pony, 2021.
De liefste pony, 2022.

Alle boeken zijn los van elkaar te lezen. Je hoeft dus niet bij deel een te beginnen!

De boeken van De Zonnehoeve worden gelezen door kinderen van 7 tot 12 jaar, maar er zijn ook volwassenen die ze lezen! Het taalgebruik is eenvoudig en de boeken zijn allemaal 96 pagina''s dik.

De prachtige kleurenillustraties zijn gemaakt door Ina Hallemans.

De boeken kosten € 9,95 en zijn uitgegeven door Kluitman. Ze zijn te koop in de boekhandel, bij internetboekwinkels en bij sommige speelgoedzaken.

Er zijn ook vier omnibussen gemaakt. Daarvan zijn er nog twee verkrijgbaar:
Het superdikke ponyboek en Het megadikke ponyboek.

Jacco is een zwarte shetlander. Iedereen denkt dat hij het naar zijn zin heeft bij manege De Zonnehoeve en dat hij dol op meisjes is.
Maar dat is helemaal niet zo! Jacco droomt van racen in een vierspan met andere shetlanders en meedoen aan menwedstrijden. Op de bok van het vierspan zit geen meisje maar een stoere man!
Al gauw leert hij Amber kennen en dan blijkt dat ook meisjes stoer kunnen zijn. Of Jacco zijn droom uitkomt en op welke manier, lees je in dit deel.

ISBN  978 90 2066 284 9

Goldy is een hele mooie welsh pony met een prachtige gouden kleur. Ze komt van een chique stoeterij en voelt zich eigenlijk te goed voor De Zonnehoeve. Toch is ze ook heel onzeker: als enige uit haar familie werd ze slecht beoordeeld op een keuring. Als er op een dag een deftige moeder en haar dochter op De Zonnehoeve komen, doet Goldy haar uiterste best om indruk op hen te maken. Dat lukt, en ze vragen of Goldy mee mag doen aan een fotoshoot. Goldy gaat een weekje bij hen logeren en hoopt dat ze mag blijven. Haar verzorgmeisje Lucy is heel verdrietig; ze is bang dat Goldy niet meer terug komt…

ISBN 978 90 2066 285 6 

Romario is een echte lolbroek. Hij vindt niets leuker dan de les in de war sturen en lekker keten. Rijden hoeft voor hem niet zo nodig meer, maar hij vindt het wel leuk om met Nikki spelletjes te doen. Omdat hij al oud is, gaat Carolien voor hem op zoek naar een plek waar hij lekker met pensioen kan. Op zijn nieuwe plek is hij zo ondeugend dat ze hem weg geven aan een handelaar. Hij gaat van de een naar de ander en wordt zelfs ingezet als kermispony! Als hij daar ook niet meer gebruikt kan worden, is er sprake van dat hij naar de slager gaat. Vanaf het moment dat hij weg is bij De Zonnehoeve, is Nikki naar hem op zoek. Zal ze hem op tijd vinden?

ISBN 978 90 206 6286 3

Tijdens een spelletjeswedstrijd blijkt dat Rakki heel goed kan springen. Zo goed, dat Carolien aan haar vroegere springinstructeur Frank vraagt of hij Sanne en Rakki les wil geven. Frank is dolenthousiast: hij vindt Rakki een uitzonderlijk goede springpony. Sanne en Rakki doen mee aan springwedstrijden. Doordat hij er zo anders uitziet, wordt hij door de andere pony''s uitgelachen. Dat trekt hij zich erg aan. Ook vindt hij het vreselijk dat hij niet weet wie zijn vader is. Tot overmaat van ramp gaat hij telkens te hard, waardoor Sanne het vertrouwen in hem verliest. Rakki blijft een tijdje bij Frank, en ondertussen gaan Carolien en Sanne hard op zoek naar wie de vader van Rakki is. 

ISBN 978 90 206 6287 0

Assa vindt zichzelf heel gewoon. Het enige dat ze goed kan is buitenrijden, maar dat kan iedereen wel! Als ze op trektocht gaan, blijkt echter dat dat helemaal niet zo gewoon is! Assa leidt de andere pony''s over een pontje, door winkelstraten, en langs wilde koeien. Ook doet ze mee aan wedstrijd. Ondertussen leert ze Bente kennen, een nieuw meisje op De Zonnehoeve. Al snel besluit ze dat dit het meisje is waarnaar ze op zoek is. Als de pony''s op een nacht in een weiland in het bos blijven, worden ze gestolen. Lukt het Assa om ze veilig thuis te brengen? En kan ze Carolien er van overtuigen dat Assa bij Bente hoort?

ISBN 978 90 206 6288 7

Rosie is de allerliefste pony van Manege de Zonnehoeve. Zó lief zelfs dat de kinderen van de woensdagmiddag steeds ruzie maken over wie er op haar mag rijden. Daar baalt Rosie van, want ze vindt alle kinderen even leuk.
Op een gure winterdag stapt Rosie in een stuk prikkeldraad en raakt ernstig gewond aan haar been. Iedereen maakt zich vreselijke zorgen.
Het is maar de vraag of ze ooit weer helemaal beter wordt en of Carolien de dure behandeling wel kan betalen...
De meiden van de woensdagmiddag vergeten spontaan hun geruzie.
Ze willen nog maar één ding: zorgen dat Rosie weer beter wordt.

ISBN 978 90 206 6289 4

Jamila is een prachtige Arabische Volbloedmerrie. Helaas is ze heel wild met rijden. Haar eigenaren Jessica en Maud willen haar niet meer hebben, en zo komt ze bij De Zonnehoeve terecht.
Carolien is vastbesloten om de problemen met Jamila op te lossen, samen met Bo. Maar ondanks al hun liefde en geduld is Jamila nog steeds onrijdbaar.
Carolien weet niet meer wat ze met haar aanmoeten. Totdat op een dag de jonge koeien uitbreken van de buurman en Jamila hen uit zichzelf bij elkaar drijft. Iedereen staat met open mond te kijken.
Daardoor komt Bo op het idee om te gaan westernrijden. Dat vindt Jamila wel leuk!
Als ze meedoen aan een wedstrijd, stuurt Carolien een paar foto''s aan Jessica. Vanaf dan gaat het helemaal mis...

ISBN 978 90 206 6290 0

Bobby de connemara is de pony van Carolien. Ze heeft het geweldig naar haar zin op De Zonnehoeve en ze is dol op haar baasje. Samen leren ze kinderen paardrijden.
Maar er is één ding dat Bobby nog leuker vindt: crossen!
Carolien weet dat Bobby een echte springpony is en ze wil dat ook graag met haar doen. Alleen... ze vindt het eng. Daarom komt het heel goed uit als het nichtje van Carolien op De Zonnehoeve komt: HIlde is dol op springen en helemaal niet bang.
Bobby vindt het heerlijk om met haar over de hindernissen te vliegen. En Hilde is gek op Bobby.
Zó gek dat ze haar graag wil kopen.
Carolien weet het niet. Daarom besluit ze dat Bobby zelf moet kiezen.
Wat moet Bobby nu doen?

ISBN 978 90 206 62993

Storm is een wilde exmoorpony die het geweldig naar zijn zin heeft in een grote wei bij de rivier. Lekker spelen met zijn vrienden en altijd buiten. Zolang er maar geen mensen bij hem in de buurt komen is het goed. Mensen vindt hij doodeng!
Op een dag wordt hij toch gevangen, meegenomen en in een stal opgesloten. Storm vindt het vreselijk. Totdat hij Klaartje ontmoet en mee mag naar de Zonnehoeve. Langzaam komt hij erachter dat niet alle mensen even erg zijn.
Maar van de meest simpele dingen - zoals een halster aandoen en hoeven optillen - raakt hij toch steeds in paniek.
Zal het Klaartje lukken om zijn vertrouwen te winnen? En zal ze ooit op hem kunnen rijden?

ISBN 978 90 206 6298 6

Odin verveelt zich. Vroeger ging hij bijna elke dag met Anna op stap, maar sinds ze een nieuwe baan heeft ziet hij haar bijna nooit meer. Daardoor is hij veel te dik.
Carolien is de beste vriendin van Anna. Ze neemt Odin mee naar de Zonnehoeve.
Odin is zo verdrietig dat Anna hem niet meer wil hebben, dat hij vreselijk dwars ligt.
Op een dag komt een dikke jongen bij De Zonnehoeve rijden. Hij is gek op springen en vindt Odin maar een stomme dikke pony. Odin vindt hem ook stom!
Na een tijdje gaat het beter. Rowan en Odin doen mee aan een springcursus, samen met Bo en Jamila.
Rowan wil samen met Bo meedoen aan een rit van 35 kilometer. De instructeur van de springcursus lacht hem uit, maar Carolien en Bo geloven in hem.
Ondertussen heeft Anna besloten om Odin te gaan verkopen. Rowan mag nog aan één wedstrijd meedoen. Maar wat er dan gebeurt, verbaast iedereen...

ISBN  978 90 206 6297 9

Kareltje woont op een renstal, waar hij gezelschapspony is voor de zenuwachtige renpaarden. Zijn grote droom is om zelf te racen, maar dat durft hij alleen te vertellen aan zijn beste vriend Millard. Totdat Kareltje op een dag uit de wei ontsnapt en mee rent met de volbloeds.
Trainer Jan is stomverbaasd als hij ziet hoe snel Kareltje is. Hij besluit dat Kareltje mag meedoen aan ponyraces. Er komt zelfs speciaal voor hem een meisje, om hem te trainen. Kareltjes grote droom komt uit!
Maar dan gaat het er van alles mis. Het meisje blijkt niet zo aardig te zijn. En Jan wordt ziek, waardoor de renstal verkocht moet worden… Wat gaat er nu met Kareltje gebeuren? Zal hij ooit weer een plek vinden waar hij echt gelukkig is?

ISBN  978 90 206 629 62

Op een ochtend staat er opeens een veulen in de uitloop van de Zonnehoeve.
De geboorte van Sunna is een grote verrassing. Niemand van de mensen wist dat Assa drachtig was!
Sunna is ondeugend en eigenwijs en luistert naar niemand, behalve soms naar Bibi. De ouders van Bente, Assa’s eigenaar, besluiten om het veulen te verkopen.
Sunna weet niet wat ze hoort. Ze wil helemaal niet van iemand zijn. Ze is van zichzelf! Dus bedenkt ze een plan.
Als ze dan toch bij iemand moet horen, dan wil ze diegene op zijn minst zelf uitkiezen…

ISBN  978 90 206 625 80

Dottie is een schatje. Het is een tinker met grote bruine vlekken, een bruin en een wit oor en een snor! Helaas heeft ze erge jeuk omdat ze zomereczeem heeft. Haar manen en staart zijn bijna helemaal afgeschuurd...
Carolien koopt haar uit medelijden en wil haar weer doorverkopen aan een goed tehuis. Bij de dierenartskeuring blijkt Dottie echter artrose te hebben, waardoor ze nauwelijks meer bereden kan worden. Niemand wil haar nog kopen... Carolien probeert haar weg te geven, maar zelfs dat lukt niet. Wat nu? Luna is dol op Dottie. Ze wil helemaal niet rijden, maar vindt het wel leuk om voor Dottie te zorgen. Toch is dat geen blijvende oplossing want het onderhoud van Dottie kost elke maand een hoop geld...
Gelukkig heeft Luna een heel goed plan!
ISBN 9789020662597

Bella is een prachtig minipaardje. Haar eigenaresse Manon is dan ook van plan om alle shows met haar te winnen! Maar Bella wil helemaal geen shows winnen... Ze wil iets betekenen voor mensen!
Ook wil ze liever bij de Zonnehoeve wonen... Dat zijn namelijk haar achterburen. Als ze weer eens ontsnapt naar de Zonnehoeve, ontmoet ze Malti. Malti is meteen weg van haar. Ze doet met haar mee aan een cursus en daar hoort Bella over het bestaan van therapiepaardjes.
Ze weet meteen dat dat hetgeen is wat ze wil! Maar hoe moet ze Manon overhalen?
ISBN 9789020662795

Dexter is al achttien. Hij wordt al voor de vierde keer in zijn leven verkocht, ook al doet hij nog zo goed zijn best en is hij nog zo lief.
Wie wil hem nu nog hebben?
Dexter hoopt dat Daantje hem zal kopen, want met haar voelt hij een speciale band.
Maar is dit wel voor altijd? 
Of zal zij ook genoeg van hem krijgen?

ISBN 9 789020 663068

In deze omnibus zitten de eerste drie boeken van De Zonnehoeve. Het zijn: De stoere pony, Pony van goud, en Een pony met pit. Deze omnibus is uitverkocht.

In 2017 verscheen een omnibus van de boeken De springpony, De dappere pony en De lievelingspony. Dit boek heet Meer pony’s van de Zonnehoeve. Het kost 15 euro. Dit boek is uitverkocht.

In deze boeken zitten vier delen. Het zijn: De stoere pony, Pony van goud, De dappere pony en De spring pony. De prijs is 16,99 euro. ISBN 9789020674897

In deze omnibus zitten de volgende vier delen: De snelle pony, De superpony, Pony in paniek! en De wilde pony. De prijs is 16,99 euro. ISBN 9789020673852

boekomslag-5AF.png