Gertrud Jetten - Manege de Zonnehoeve

Op dit moment (februari 2017) zijn er bijna tien boeken over manege De Zonnehoeve! Toen ik begon met schrijven, was het de bedoeling om hooguit vijf boeken te maken, maar de serie is zo'n succes dat ik lekker doorga. Inspiratie genoeg!

Hieronder zie je de boeken op op een rijtje:
De stoere pony, 2011.
Pony van goud, 2011.
Een pony met pit, 2011.
De springpony, 2012.
De dappere pony 2012.
De lievelingspony, 2013.
De wilde pony, 2014.
De trouwe pony, 2015.
De pony's van de Zonnehoeve omnibus, 2015.
Pony in paniek! 2016.
De superpony, 2017.

Alle boeken zijn los van elkaar te lezen. Je hoeft dus niet bij deel een te beginnen!

De boeken van De Zonnehoeve worden gelezen door kinderen van 7 tot 12 jaar. Het taalgebruik is eenvoudig en de boeken zijn allemaal 96 pagina''s dik.

De prachtige kleurenillustraties zijn gemaakt door Ina Hallemans.

De boeken kosten € 9,95 en zijn uitgegeven door Kluitman. Ze zijn te koop in de boekhandel, bij internetboekwinkels en bij speelgoedzaken.

Vanaf midden 2017 zijn de eerste drie boeken van De Zonnehoeve niet meer los verkrijgbaar, maar nog wel samen (dit heet een omnibus). Deze omnibus kost € 15,00. Ook de omnibus is te koop in de boekhandel, bij internetboekwinkels en bij speelgoedzaken. De titel is: De pony's van de Zonnehoeve.

Waarschijnlijk komt in het najaar van 2017 een omnibus uit van deel vier, vijf en zes.

Jacco is een zwarte shetlander. Iedereen denkt dat hij het naar zijn zin heeft bij manege De Zonnehoeve en dat hij dol op meisjes is.
Maar dat is helemaal niet zo! Jacco droomt van racen in een vierspan met andere shetlanders en meedoen aan menwedstrijden. Op de bok van het vierspan zit geen meisje maar een stoere man!
Al gauw leert hij Amber kennen en dan blijkt dat ook meisjes stoer kunnen zijn. Of Jacco zijn droom uitkomt en op welke manier, lees je in dit deel.

ISBN  978 90 2066 284 9

Goldy is een hele mooie welsh pony met een prachtige gouden kleur. Ze komt van een chique stoeterij en voelt zich eigenlijk te goed voor De Zonnehoeve. Toch is ze ook heel onzeker: als enige uit haar familie werd ze slecht beoordeeld op een keuring. Als er op een dag een deftige moeder en haar dochter op De Zonnehoeve komen, doet Goldy haar uiterste best om indruk op hen te maken. Dat lukt, en ze vragen of Goldy mee mag doen aan een fotoshoot. Goldy gaat een weekje bij hen logeren en hoopt dat ze mag blijven. Haar verzorgmeisje Lucy is heel verdrietig; ze is bang dat Goldy niet meer terug komt…

ISBN 978 90 2066 285 6 

Romario is een echte lolbroek. Hij vindt niets leuker dan de les in de war sturen en lekker keten. Rijden hoeft voor hem niet zo nodig meer, maar hij vindt het wel leuk om met Nikki spelletjes te doen. Omdat hij al oud is, gaat Carolien voor hem op zoek naar een plek waar hij lekker met pensioen kan. Op zijn nieuwe plek is hij zo ondeugend dat ze hem weg geven aan een handelaar. Hij gaat van de een naar de ander en wordt zelfs ingezet als kermispony! Als hij daar ook niet meer gebruikt kan worden, is er sprake van dat hij naar de slager gaat. Vanaf het moment dat hij weg is bij De Zonnehoeve, is Nikki naar hem op zoek. Zal ze hem op tijd vinden?

ISBN 978 90 206 6286 3

Tijdens een spelletjeswedstrijd blijkt dat Rakki heel goed kan springen. Zo goed, dat Carolien aan haar vroegere springinstructeur Frank vraagt of hij Sanne en Rakki les wil geven. Frank is dolenthousiast: hij vindt Rakki een uitzonderlijk goede springpony. Sanne en Rakki doen mee aan springwedstrijden. Doordat hij er zo anders uitziet, wordt hij door de andere pony''s uitgelachen. Dat trekt hij zich erg aan. Ook vindt hij het vreselijk dat hij niet weet wie zijn vader is. Tot overmaat van ramp gaat hij telkens te hard, waardoor Sanne het vertrouwen in hem verliest. Rakki blijft een tijdje bij Frank, en ondertussen gaan Carolien en Sanne hard op zoek naar wie de vader van Rakki is. 

ISBN 978 90 206 6287 0

Assa vindt zichzelf heel gewoon. Het enige dat ze goed kan is buitenrijden, maar dat kan iedereen wel! Als ze op trektocht gaan, blijkt echter dat dat helemaal niet zo gewoon is! Assa leidt de andere pony''s over een pontje, door winkelstraten, en langs wilde koeien. Ook doet ze mee aan wedstrijd. Ondertussen leert ze Bente kennen, een nieuw meisje op De Zonnehoeve. Al snel besluit ze dat dit het meisje is waarnaar ze op zoek is. Als de pony''s op een nacht in een weiland in het bos blijven, worden ze gestolen. Lukt het Assa om ze veilig thuis te brengen? En kan ze Carolien er van overtuigen dat Assa bij Bente hoort?

ISBN 978 90 206 6288 7

Rosie is de allerliefste pony van Manege de Zonnehoeve. Zó lief zelfs dat de kinderen van de woensdagmiddag steeds ruzie maken over wie er op haar mag rijden. Daar baalt Rosie van, want ze vindt alle kinderen even leuk.
Op een gure winterdag stapt Rosie in een stuk prikkeldraad en raakt ernstig gewond aan haar been. Iedereen maakt zich vreselijke zorgen.
Het is maar de vraag of ze ooit weer helemaal beter wordt en of Carolien de dure behandeling wel kan betalen...
De meiden van de woensdagmiddag vergeten spontaan hun geruzie.
Ze willen nog maar één ding: zorgen dat Rosie weer beter wordt.

ISBN 978 90 206 6289 4

Jamila is een prachtige Arabische Volbloedmerrie. Helaas is ze heel wild met rijden. Haar eigenaren Jessica en Maud willen haar niet meer hebben, en zo komt ze bij De Zonnehoeve terecht.
Carolien is vastbesloten om de problemen met Jamila op te lossen, samen met Bo. Maar ondanks al hun liefde en geduld is Jamila nog steeds onrijdbaar.
Carolien weet niet meer wat ze met haar aanmoeten. Totdat op een dag de jonge koeien uitbreken van de buurman en Jamila hen uit zichzelf bij elkaar drijft. Iedereen staat met open mond te kijken.
Daardoor komt Bo op het idee om te gaan westernrijden. Dat vindt Jamila wel leuk!
Als ze meedoen aan een wedstrijd, stuurt Carolien een paar foto''s aan Jessica. Vanaf dan gaat het helemaal mis...

ISBN 978 90 206 6290 0

Jamila is een prachtige Arabische Volbloedmerrie. Helaas is ze heel wild met rijden. Haar eigenaren Jessica en Maud willen haar niet meer hebben, en zo komt ze bij De Zonnehoeve terecht.
Carolien is vastbesloten om de problemen met Jamila op te lossen, samen met Bo. Maar ondanks al hun liefde en geduld is Jamila nog steeds onrijdbaar.
Carolien weet niet meer wat ze met haar aanmoeten. Totdat op een dag de jonge koeien uitbreken van de buurman en Jamila hen uit zichzelf bij elkaar drijft. Iedereen staat met open mond te kijken.
Daardoor komt Bo op het idee om te gaan westernrijden. Dat vindt Jamila wel leuk!
Als ze meedoen aan een wedstrijd, stuurt Carolien een paar foto''s aan Jessica. Vanaf dan gaat het helemaal mis...

ISBN 978 90 206 6290 0

Storm is een wilde exmoorpony die het geweldig naar zijn zin heeft in een grote wei bij de rivier. Lekker spelen met zijn vrienden en altijd buiten. Zolang er maar geen mensen bij hem in de buurt komen is het goed. Mensen vindt hij doodeng!
Op een dag wordt hij toch gevangen, meegenomen en in een stal opgesloten. Storm vindt het vreselijk. Totdat hij Klaartje ontmoet en mee mag naar de Zonnehoeve. Langzaam komt hij erachter dat niet alle mensen even erg zijn.
Maar van de meest simpele dingen - zoals een halster aandoen en hoeven optillen - raakt hij toch steeds in paniek.
Zal het Klaartje ooit lukken om zijn vertrouwen te winnen? En zal ze ooit op hem kunnen rijden?

ISBN 978 90 206 6298 6

Odin verveelt zich. Vroeger ging hij bijna elke dag met Anna op stap, maar sinds ze een nieuwe baan heeft ziet hij haar bijna nooit meer. Daardoor is hij veel te dik.
Carolien is de beste vriendin van Anna. Ze neemt Odin mee naar de Zonnehoeve.
Odin is zo verdrietig dat Anna hem niet meer wil hebben, dat hij vreselijk dwars ligt.
Op een dag komt een dikke jongen bij De Zonnehoeve rijden. Hij is gek op springen en vindt Odin maar een stomme dikke pony. Odin vindt hem ook stom!
Na een tijdje gaat het beter. Rowan en Odin doen mee aan een springcursus, samen met Bo en Jamila.
Rowan wil samen met Bo meedoen aan een rit van 35 kilometer. De instructeur van de springcursus lacht hem uit, maar Carolien en Bo geloven in hem.
Ondertussen heeft Anna besloten om Odin te gaan verkopen. Rowan mag nog aan één wedstrijd meedoen. Maar wat er dan gebeurt, verbaast iedereen...

ISBN  978 90 206 6297 9

De eerste drie boeken van De Zonnehoeve verschenen in 2011. Het zijn: De stoere pony, Pony van goud, en Een pony met pit. Deze drie delen zijn nu ook als omnibus verkrijgbaar. Alle boeken zijn los van elkaar te lezen. Je hoeft dus niet bij deel een te beginnen!

boekomslag-915.png