Wil je iets vragen of vertellen over de boeken, stuur dan een mail naar: info@gertrudjetten.nl

Er zitten ontzettend veel wilde vogels in onze tuin; op koude dagen zie ik er de hele dag door wel twintig! Ook een specht komt regelmatig op bezoek.

 

Maar ook de rest van het jaar is het een komen en gaan van allerlei soorten vogels. Dat komt omdat er veel struiken in onze tuin staan en ik er altijd voor zorg dat er water en voer is.

In onze achtertuin staat een ijzeren prieeltje, vlakbij de serre. Aan de stangen hangen allerlei soorten voer zoals pinda''s en verschillende vetbollen. Zo kan ik de vogels goed zien.

Vroeger had ik kanaries en parkieten in kooien, maar dit vind ik veel leuker! Er zitten veel mussen, koolmezen en pimpelmezen, maar ook staartmezen (de schattigste vogeltjes die ik ken), vinken, groenlingen, een roodborstje en boomklevers. Pas geleden zag ik zelfs twee grote bonte spechten! Een van de twee werd voortdurend weg gejaagd door een groepje mussen.

 In februari zie ik wel vaker een goudhaantje. Dat is het kleinste vogeltje dat in Nederland voorkomt. Het heeft een oranje streepje op zijn kopje en weegt nog geen tien gram. Ook zitten er dan regelmatig sijsjes. Dat zijn leuke kleine gele vogeltjes die wel wat op kanaries lijken. De mannetjes hebben een zwart ''petje''.

Als het weer voorjaar wordt, hoor ik ''s ochtends vroeg al allerlei vogels kwetteren en zingen. Roodborstjes hebben een prachtige, zilverige manier van zingen, het doet me altijd aan een kabbelend beekje denken. En binnenkort beginnen de merels weer. Er zit een grote groep mussen in de buurt. Vaak maken ze ''s ochtends zoveel lawaai dat ik er wakker van word. 

Vanaf mei komen de mussen, mezen en merels met hun jongen. De kleintjes zitten dan naast de pindasilo''s te wachten totdat ze gevoerd worden. Na een tijdje kunnen ze het zelf. Het drinken uit de grote waterschaal levert in het begin best wat moeite op: pasgeleden zag ik een jonge koolmees in het water kukelen. Zijn broertjes en zusjes zaten op de rand van de schaal te kijken.

Ons huis is vlak bij het bos en in de winter zit er wel eens een havik in de tuin. Dat is heel indrukwekkend! Een paar weken geleden vond ik de resten van een jonge houtduif onder een grote kerstboom in de tuin. De keren dat ik de havik zag, zat hij daar zijn prooi op te eten. Ik vermoed dus dat hij weer geweest is...

{youtube}XD7vFzP4-ls{/youtube}

Op het filmpje zie je een grote bonte specht. Hij kwam voor het kerstdiner.