Gertrud Jetten - Manege de Zonnehoeve

Storm is bang voor mensen. Doodsbang!

Storm is opgegroeid in een natuurgebied en kent mensen vooral als stipjes uit de verte. De keren dat hij wel dicht bij ze was, hebben ze hem gedwongen en pijn gedaan: ze hebben hem wormkuren gegeven, zijn hoeven bekapt, ingeënt en gecastreerd.

Allemaal dingen die niet leuk waren. Pony’s die met mensen zijn opgegroeid, hebben geleerd dat mensen ook leuke dingen met je doen: ze kunnen je krabben als je jeuk hebt, ze geven je eten en ze gaan met je op stap.
Klaartje is de eerste mens die Storm een beetje vertrouwt. Maar ook met haar gaat het niet vanzelf… Ze bindt hem per ongeluk vast, ze dwingt hem bij de hoefsmid en ze wil op hem rijden.
Daar komt nog bij dat Storm het verschrikkelijk vindt als er iets straks om zijn buik zit. Als Klaartje de singel aantrekt, ontploft hij dan ook. Gelukkig komt het uiteindelijk allemaal goed…

exmoorpony littleravenIk heb exmoor pony’s altijd al leuk gevonden. Je ziet ze heel weinig en dat vind ik jammer. Waarschijnlijk zijn er maar een paar honderd exmoor pony’s in Nederland! De meeste exmoorpony’s leven in natuurgebieden en werken daar als grasmaaiers. Als de jonge hengsten een jaar zijn, worden ze weggehaald. Sommige hengstjes worden verkocht als rij- of menpony maar er zijn er ook die naar de slager gaan.
Exmoor pony’s zijn nooit gefokt als rijpony. Ze komen uit een heidegebied in het zuiden van Engeland. Daar leven ze al honderden jaren in het wild.
Exmoor pony’s zijn altijd bruin met een lichte snoet en lichte randen om hun ogen. Hun stokmaat ligt tussen de 1.20m en 1.35m.

boekomslag-6A1.png