Seksueel misbruik is als iemand –meestal een man of een jongen- dubbelzinnige opmerkingen over je maakt of dingen met je doet die je niet wilt. Aanraken bijvoorbeeld, of zoenen.
Soms is seksueel misbruik heel subtiel. Dan weet je niet of je het wel goed gehoord hebt. Je vraagt je af of je het je verbeeldt en of die persoon eigenlijk iets heel anders bedoelde. Als je er iets van zegt, krijg je vaak te horen dat je je aanstelt of dat je niet tegen een grapje kunt.

Het seksueel misbruik in mijn boek wordt steeds erger. Eerst kijkt Erik naar Iris of gaat zo staan dat ze tegen hem aan schuurt, maar dan probeert hij haar te zoenen. Bah!
Meisjes denken vaak dat het aan hen ligt, dat ze de verkeerde kleren aan hebben of zich uitdagend hebben gedragen. Dat is niet waar! Je mag aantrekken wat je wilt en mannen moeten van je afblijven, zo simpel is het.

Vaak gaat seksueel misbruik samen met chantage. Dat is logisch, want alleen als iemand macht over je heeft, kan hij je misbruiken. Anders vertel je het meteen aan je ouders of aan je juf op school! Een pony is een ideaal chantagemiddel. Want je bent gek op je (verzorg)pony en doodsbang dat hij van je wordt afgenomen of dat je niet meer mag rijden. Je bent immers afhankelijk van de eigenaar van de pony.

Veel meisjes die dit overkomt, schamen zich. Dat is nergens voor nodig. Degene die jou dit aandoet, moet zich schamen en niet jij!

Seksueel misbruik kan ook plaatsvinden binnen het gezin. Door je vader, stiefvader, broer, stiefbroer, opa of oom. Het akelige daarvan is dat je dan zelfs thuis niet meer veilig bent.

Als je misbruikt wordt, moet je er niet mee blijven rondlopen. Vertel het aan iemand! Dat kunnen je ouders zijn, je beste vriendin of een vertrouwenspersoon op school. Als er niemand in je omgeving is waarmee je kunt praten, kun je de kindertelefoon bellen. Ook zijn er websites waar je terecht kunt. De gegevens kun je vinden op deze site.

Het kan zijn dat je net als Iris naar een psycholoog gaat. Misschien vind je het een beetje raar of eng maar psychologen zijn aardige mensen die erin getraind zijn om je te helpen. Er zijn psychologen die gespecialiseerd zijn in seksueel misbruik, of kinderen of zelfs allebei. Zij weten precies waar je mee zit en kunnen ervoor zorgen dat je het misbruik goed kunt verwerken.

Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor
is een prachtig verhaal over verraad en vertrouwen.
image
de hoofdpersoon

Iris

Iris is een leuk kind in een nare situatie. Ik vind het heel knap van haar dat ze ondanks haar angst voor Erik toch Binkie blijft verzorgen.
Lees meer
image
haar pony

Binkie

Binkie is een Welsh A pony. Een prachtige, grappige pony met een roze neus en donkere kraalogen.
lees meer
image
de eigenaar van Binkie

Erik

Erik is zonder twijfel de slechterik in het verhaal. Toch is hij niet alleen slecht: vroeger was hij aardig.
Lees meer
image
haar zus

Alex

Ieder meisje verdient een zus als Alex. En als ze geen zus heeft dan een tante, of een buurvrouw, of een vriendin.
Lees meer
image
haar vader

Jeroen

Jeroen is de vader van Iris en Alex. Het moet afschuwelijk zijn om te ontdekken dat je beste vriend je dochter lastigvalt.
Lees meer
image
haar vriendje

Daan

Daan is een hele leuke jongen die bij de ouders van Iris in het restaurant komt werken. Hij heeft de mooiste groenbruine ogen van de hele wereld en prachtige donkere krullen.
Lees meer