Wat is dit boek goed.

Het gaat over Iris, die een geweldige verzorgpony heeft, Binkie. Ik heb eigenlijk helemaal niets met paarden, maar toch heeft Binkie een bijzonder plekje in mijn hart verovert. Kun je nagaan wat je van Binkie vindt als je wel gek bent op paarden en pony's :) Erg likeable, en dat maakt het erg gemakkelijk om je in Iris te verplaatsen, want zij houdt ook met heel haar hart van Binkie.

En dus begrijp je het ook dat ze ondanks dat Erik, de eigenaar van Binkie, een vervelende man is, dat ze er toch heen blijft gaan. Want: Binkie. Maar Erik wordt steeds vervelender en gaat steeds een stapje verder

Dit boek laat heel goed zien dat seksueel misbruik klein begint - maar het al vanaf het allereerste stapje seksueel misbruik is. Het gaat in dit boek niet extreem ver - maar dit is al heftig genoeg. Voor Iris, maar ook voor de lezer, want het gevoel is erg goed omschreven. Ik leef heel erg met Iris mee, en ik snap haar dilemma ook.

Want als Iris tegen mensen zou zeggen wat Erik doet, dan raakt ze Binkie kwijt! Maar het kan zo echt niet langer doorgaan. Dat vind ik erg sterk aan dit boek, het is niet een plot waarin ze het aan haar ouders vertelt en het meteen allemaal goed is. Er volgt eerst nog een moeilijke periode waarin Iris ook nog moet leren omgaan met wat er gebeurt is.

Dit boek heeft een enorme educatieve waarde, zonder dat het zo aanvoelt. Je leeft mee met Iris en maakt alle stappen met haar door. Daardoor leer je erg veel over hoe het is om in zo een situatie te zitten, wat je kunt doen en hoe de afwikkeling van zo een situatie kan verlopen.

Dit boek is toegankelijk voor de meiden van rond de leeftijd van Iris (12), omdat het zo draait om de liefde voor paarden. Voor veel meiden is dit herkenbaar, en dat maakt het een sterk boek.

En door de manier waarop hier misbruik (en dat het Echt Niet jouw schuld is maar van die man, ongeacht of je een zomertopje aan hebt en al die zaken) wordt besproken, maakt het een erg goed boek voor de bewustwording hieromtrent. Om het in je eigen omgeving op tijd te signaleren, of bij meiden in de omgeving te zien dat ze in zo een situatie zitten.

Het boek is hierdoor ook uitermate geschikt voor een boekbespreking op school, omdat je dit onderwerp dan goed kunt bespreken ook.

Al met al dus echt een TOPBOEK. En ja, ik heb op meerdere momenten tranen in mijn ogen gehad omdat ik zo met Iris meeleef. Wat een GOED boek.

Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor
is een prachtig verhaal over verraad en vertrouwen.
image
de hoofdpersoon

Iris

Iris is een leuk kind in een nare situatie. Ik vind het heel knap van haar dat ze ondanks haar angst voor Erik toch Binkie blijft verzorgen.
Lees meer
image
haar pony

Binkie

Binkie is een Welsh A pony. Een prachtige, grappige pony met een roze neus en donkere kraalogen.
lees meer
image
de eigenaar van Binkie

Erik

Erik is zonder twijfel de slechterik in het verhaal. Toch is hij niet alleen slecht: vroeger was hij aardig.
Lees meer
image
haar zus

Alex

Ieder meisje verdient een zus als Alex. En als ze geen zus heeft dan een tante, of een buurvrouw, of een vriendin.
Lees meer
image
haar vader

Jeroen

Jeroen is de vader van Iris en Alex. Het moet afschuwelijk zijn om te ontdekken dat je beste vriend je dochter lastigvalt.
Lees meer
image
haar vriendje

Daan

Daan is een hele leuke jongen die bij de ouders van Iris in het restaurant komt werken. Hij heeft de mooiste groenbruine ogen van de hele wereld en prachtige donkere krullen.
Lees meer