Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor van Getrud Jetten beschrijft op geloofwaardige wijze een nauwelijks besproken situtatie die sommige jonge meisjes treft: seksuele intimidatie en machtsmisbruik door de eigenaar van hun verzorgpony. Hoofdpersoon Iris houdt, zoals veel meisjes van haar leeftijd, ongelooflijk veel van haar verzorgpony Binkie. Zo veel zelfs, dat ze de seksueel getinte opmerkingen, de wellustige blikken en de aanrakingen van eigenaar Erik niet aan haar ouders durft te vertellen. Want dan zal Erik Binkie vast en zeker verkopen en Iris houdt van niemand zo veel als van hem.


Helaas is dit een situatie waarvan ik weet dat het al jarenlang hier en daar voorkomt in de paardenwereld. Vriendinnen vertelden er al over toen ik nog op de lagere school zat. Ook later als wedstrijdamazone, dressuurjurylid en paardrij-instructrice heb ik wel eens vermoed dat er tussen sommige paardeneigenaren en de verzorgsters meer aan de hand was. En dan zeker niet altijd vrijwillig. Maar zoiets maak je niet gemakkelijk bespreekbaar.

Op mijn vijftiende ben ik zelf aangerand door een bekende (die overigens niets met mijn verzorgpaard te maken had). Ik herken de verwarring en het schuldgevoel dat Gertrud Jetten in het boek beschrijft. Net als Iris durfde ik er niet met mijn ouders over te spreken. Ze weten het trouwens nog steeds niet. Ik heb er uit schaamte ook vrijwel nooit met iemand over gesproken. Ik heb ook nooit aangifte gedaan, want ik was ervan overtuigd dat ik iets gedaan had dat zijn gedrag had uitgelokt. Net als Iris. Zelfs nu, ruim dertig jaar later, voel ik de schaamte en het schuldgevoel nog als ik eraan terugdenk.

Ik denk daarom dat het goed is dat Gertrud Jetten op zo'n geloofwaardige manier seksuele intimidatie beschrijft in haar boek. Het is een zwaar thema, maar ondanks het beladen onderwerp blijft het boek fris en vlot leesbaar. Het boek is daardoor ook gewoon een spannend boek voor meisjes die graag boeken over paarden lezen. Tegelijk kan het een steun zijn voor meisjes die te maken hebben met seksuele intimidatie, aanranding of machtsmisbruik door de eigenaar van hun lievelingsdier.

Nicky Corts

Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor
is een prachtig verhaal over verraad en vertrouwen.
image
de hoofdpersoon

Iris

Iris is een leuk kind in een nare situatie. Ik vind het heel knap van haar dat ze ondanks haar angst voor Erik toch Binkie blijft verzorgen.
Lees meer
image
haar pony

Binkie

Binkie is een Welsh A pony. Een prachtige, grappige pony met een roze neus en donkere kraalogen.
lees meer
image
de eigenaar van Binkie

Erik

Erik is zonder twijfel de slechterik in het verhaal. Toch is hij niet alleen slecht: vroeger was hij aardig.
Lees meer
image
haar zus

Alex

Ieder meisje verdient een zus als Alex. En als ze geen zus heeft dan een tante, of een buurvrouw, of een vriendin.
Lees meer
image
haar vader

Jeroen

Jeroen is de vader van Iris en Alex. Het moet afschuwelijk zijn om te ontdekken dat je beste vriend je dochter lastigvalt.
Lees meer
image
haar vriendje

Daan

Daan is een hele leuke jongen die bij de ouders van Iris in het restaurant komt werken. Hij heeft de mooiste groenbruine ogen van de hele wereld en prachtige donkere krullen.
Lees meer