Gertrud Jetten - Manege de Zonnehoeve

Jamila is een Arabische volbloedmerrie. Ze is hoogbenig, sierlijk gebouwd en heeft een prachtig hoofd.

Ook haar kleur is heel bijzonder: het is een vos met vier hoge witte benen en een bles en in haar roodbruine vacht zitten een heleboel witte haren.Toen ik op de middelbare school zat, werkte ik op zaterdag bij een stoeterij waar ze Arabische volbloeds fokten. Het waren Spaanse Arabische volbloeds: die zijn grote en zwaarder dan Jamila. Jamila is meer een Egyptische Arabische volbloed. Welke volbloed dan ook: ik ben altijd een zwak voor ze blijven houden.Toen ik begon met schrijven, moest ik telkens denken aan een Egyptische merrie. Het Moneera, een prachtige merrie met precies dezelfde kleur als Jamila. Het was een tanige, fijngebouwde vosmerrie. Ze werd ruim 50 jaar geleden geboren in Egypte en later als fokmerrie naar Duitsland verkocht. Zij was de inspiratie voor het uiterlijk van Jamila.

Wat het innerlijk van Jamila betreft, lijkt ze op de Arabieren die ik ken. Ze is lief, gericht op mensen, snel beledigd, heeft een neiging tot nervositeit en veel behoefte aan beweging.

Arabische volbloeds staan bekend om hun heftige temperament, hun lieve karakter en hun uithoudingsvermogen. Veel Arabische volbloeds worden gebruikt voor het rijden van lange afstanden (tot wel 160 km op een dag).

Ina, de illustratrice van de boeken van manege De Zonnehoeve heeft ook een Arabische volbloed. Haar paard heet Habibti. Het is ook een merrie, net als Jamila. Ina herkende veel van Jamila in haar eigen paard. 

De donkerbruine merrie op de foto is Habibti, de Arabische volbloed van Ina. Mooi is ze!

boekomslag-6A1.png