Gertrud Jetten - Manege de Zonnehoeve

Jacco de zwarte shetlander wil graag stoer zijn. Hij droomt ervan om in een vierspan te lopen en mee te doen aan menwedstrijden.

Jacco vindt het vreselijk dat mensen hem schattig vinden omdat hij klein is en daar heeft hij natuurlijk groot gelijk in! Jacco vindt er niet veel aan om manegepony te zijn. Hij houdt niet van meisjes, omdat hij denkt dat meisjes tuttig zijn en altijd aan hem willen friemelen. Hij komt er achter dat er ook hele stoere meisjes bestaan. Jacco kan met alle pony’s van De Zonnehoeve goed overweg.

Ik heb weinig ervaring met shetlanders, maar ik vind ze wel erg leuk. Vroeger hadden onze buren een zwarte shetlander, Elsje. Die was niet zo dol op kinderen, kan ik me herinneren. Maar dat kan ook best komen omdat wij vervelend waren… Een vriendin van mij had een ontzettend leuke shetlandmerrie, Klaartje. Mijn vriendin zei wel vaker dat ze zou willen dat Klaartje dertig centimeter groter zou zijn, dan kon ze er zelf op rijden. Klaartje was namelijk een fantastische pony om op buiten te rijden. Ze was nergens bang voor en lekker vlot. Ook kon ze goed springen.

Jacco is gebaseerd op Koraal, de zwarte shetlandruin van een vriendin. Het was een prachtige pony met lange, dikke manen en staart. De dochter van mijn vriendin deed mee aan ponyrennen met hem. En rennen kon hij als de beste! Jacco is ook geïnspireerd op de shetlandpony’s van Aart van de Kamp. Hij rijdt wedstrijden met een vierspan zwartbonte shetlanders. Zijn vader deed dat ook al. Hij is diverse keren Nederlands kampioen vierspannen met ze geworden. Dressuur was niet hun sterkste kant (net als bij Jacco), maar in de marathon waren ze onverslaanbaar. Zijn pony’s werden ‘racemuizen’ genoemd. Ik heb ze wel eens gezien met een demonstratie tijdens Paard & Koets. Ze waren ontzettend snel en wendbaar en luisterden fantastisch.

boekomslag-8C3.png