Wil je iets vragen of vertellen over de boeken, stuur dan een mail naar: info@gertrudjetten.nl

In dit Dagboek schrijf ik regelmatig over mijn boeken, dingen die ik beleef en mijn pony. Voor leuke foto's en berichten kun je ook mijn facebookpagina bekijken of Instagram.

6 december 2018 - Een koprol is al heel wat voor een vis

Dat zei Paulien afgeiopen week. Paulien is een van de redacteuren bij uitgeverij Kluitman. Zij helpt mij en andere schrijvers met het verbeteren van onze boeken.

Je vraagt je vast af waar dit over gaat. Pony's zijn geen vissen, toch?

Nee, absoluut niet! Dit gaat over mijn nieuwe AVI boekje over een eenzaam visje dat gepest wordt. Om de aandacht te trekken van een leuke jongen maakt hij een koprol. En het werkt!
De jongen (Jop) kiest hem uit in plaats van een andere, veel mooiere vis en neemt Visje mee naar huis.

 

Ik vroeg me af of Visje nog emer bijzondere dingen moest doen, zoals een salto maken, of een flikflak. Maar misschien was een koprol al genoeg, toch?
Dat vond Paulien wel. En toen zei ze dus: een koprol is al heel wat voor een vis.

Dit boekje heeft maar 1850 woorden, dus je denkt misschien dat het niet veel werk is. Het tegendeel is waar! Omdat het maar zo weinig woorden zijn, doet elk woord ertoe. Je kunt niet ergens een zin weghalen, want dat klopt de rest niet meer.

En ik moest nogal eens wat zinnen weghalen bij dit boekje! Ik heb het vijf keer aangepast, net zo lang totdat we er allemaal tevreden over waren.

Vandaag heb ik het weer ingeleverd. Vanaf nu wordt het nog leuker! Dan gaat namelijk iemand anders er mooie tekeningen bij maken. Daar verheug ik me al op!

4 okotober 2018 - Een vervolg op 'Help ik ben een pony!

Toen ik begon aan het schrijven van 'Help, ik ben een pony!' had ik niet bedacht dat ik er een vervolg op zou schrijven. Maar toen ik eenmaal bezig was, wilde ik niet meer weg bij de familie De Groot.

En ik kon al helemaal niet die arme Boris Bazelmans zo achterlaten (laatste hoofdstuk...) Die graait twee snoepjes uit de emmer waardoor Lottie in een pony is veranderd. Dus...

Ben ik hard bezig geweest met nadenken over wat ik zou willen schrijven. Dat was nog best lastig! Ik heb er een maand mee getobt en toen heb ik aan uitgeverij KLuitman gemaild dat het niet ging lukken. Geen vervolg dus.

Totdat... een vriendin schreef dat ze zich zou afvragen wat er zou gebeuren als Salsa een meisje werd! Dat was het. Daarna wist ik wat ik meost doen!

Dus heb ik de afgelopen weken het verhaal uitgedacht en ben ik vandaag begonnen met schrijven. Spannend! Ik weet nu in grote lijnen wat er gaat gebeuren, maar niet precies. Maar dat komt vanzelf!

12 september 2018 - Horse Event was weer geweldig!

Ik vind het altijd weer fantastisch om mijn lezers te ontmoeten! Als ik de maanden daarna vastzit met een boek of me afvraag of ik nog wel wil schrijven, denk ik aan het afgelopen weekend.

Dan denk ik:
Aan de moeder die me op het hart drukte om vooral door te gaan met schrijven.
Aan de kinderen die alle, ja echt waar, ALLE boeken van mij hebben.
Aan alle blije kinderen die een boek kochten of een deurhanger meenamen.
Aan de leuke gesprekken met kinderen die mijn boeken soms nog beter kennen dan ikzelf.
Aan alle boeken die verkocht zijn (dat waren er echt heeeel erg veel!).

En dan denk ik ook aan de Belgische moeder die mij een beetje streng vertelde dat mijn boeken leuk zijn, maar wel duur.
Ik snapte er niks van. In gedachten was ik al aan het rekenen. € 9,95 voor een deel van De Zonnehoeve. € 12,50 voor een deel van Droompaarden. Zo duur is dat toch niet?
'Amai,' zei ze. 'Het begon met een boek van u en nu hebben we een paard!'

Ze had me goed beet! We hebben er samen hartelijk om gelachen.
Op de terugweg naar huis bedacht ik hoe bijzonder het is als je boeken schrijft waardoor mensen een paard willen gaan kopen. Daar werd ik heel erg blij van!

 

 

10 september 2018 - Horse Event!

Komend weekend is weer het Horse Event! Dit is het grootste evenement met en over paarden in Nederland.

Ik ben er op zaterdag de hele dag. Ik sta afwisselend in de stand van Bit en in de stand van Media Boek Service.

Tot ziens!

9 september 2018 - Met Flikka gaat het goed!

Flikka is gelukkig een heel gezonde pony. En ze zorgt prima voor zichzelf! Aangezien ze de baas is van onze kleine kudde, eet ze altijd het beste hooi, staat ze op de beste plekken en heeft ze weinig stress.

Ik ga nog steeds bijna elke dat met haar wandelen. Toen het zo warm was, was Flikka lekker rustig, maar nu wil ze weer racen...

Al bijna vier jaar probeer ik haar langzamer te laten lopen. Dat helpt elke keer maar vijf minuten en maakt ons allebei chagrijnig.

Dus was het tijd voor iets nieuws... In plaats van haar in te houden, loop ik zelf sneller. Veel sneller!

Maar het helpt! Na een stukje snelwandelen, wordt ze rustiger en lopen we langzaam.

Dat gaat zo de hele tijd door. Snel - langzaam - snel - langzaam. Als ik buiten adem raak, laat ik haar grazen of bladeren eten.

Ik weet nog niet of het de ideale oplossing is, maar we komen in elk geval niet meer chagrijnig thuis!

4 september 2018 - Een schuur vol hooi

Alle weilanden zagen er uit als gele savannes... En het zag er niet naar uit dat er voor het einde van het weideseizoen genoeg gras zou groeien voor hooi.

Bovendien moesten veel mensen nu al hooi gaan voeren omdat ze geen gras meer hadden.

En dan heb ik het nog niet eens over de totaal mislukte hooioogst in Zweden.

Dus... we zijn bij elkaar gaan zitten en hebben uitgerekend hoeveel hooi we nodig hebben voor een heel jaar. Voor vijf paarden...

Een paar weken later reed er een truck het erf op met 5500 kilo Duits kruidenhooi. Het is prachtig hooi! Het ruikt lekker, is mooi droog en stevig en stofvrij.

De schuur ligt nu helemaal vol. En dat is een heerlijk gevoel!

1 september 2018 - Sorry!

Sorry dat ik al zo lang niets geschreven heb... En toch heb ik niet bepaald stil gezeten! Ik heb een nieuwe website gemaakt, die je kunt vinden op deze site.

Hij gaat over mijn allernieuwste boek: 'Help, ik ben een pony!' Het boek komt over een paar weken uit, maar hier kun je al van alles lezen over Lottie, Salsa, Bennie, Martha en nog heel veel meer personages!

30 juni 2018 - 'Het paard uit de wildernis' is uit!

'Het paard uit de wildernis' is het achtste deel in de serie Droompaarden. In dit deel komt Emma in Nevada terecht, bij een opvangcentrum voor wilde mustangs. Het is de bedoeling dat ze in een paar weken tijd een wild paard gaat temmen.

Emma schrikt zich rot: dat kan ze helemaal niet! Maar ze kan ook niet terug naar huis... Dus maakt ze er het beste van.

Al snel is ze helemaal verliefd op Star, een schitterende wildkleurige merrie. De training gaat beter dan verwacht, totdat er iets verschrikkelijks gebeurt...

Op mijn site vind je bij Droompaarden allerlei informatie over mustangs. Voor nu alvast een foto van de Kiger mustang merrie Rosie en haar veulen.

kiger 3

De foto is ter beschikking gesteld door de stoeterij Team Kigers of Frejes uit Zweden en gemaakt door Zandra Ahl.

12 juni 2018 - Lottie!

De afgelopen weken heb ik weer flink aan Lottie gewerkt. Lottie is het meisje dat een paardensnoepje eet en dan in een pony verandert. Je vraagt je nu zeker af waarom een meisje een paardensnoepje eet. Dat zou jij nooit doen!

Dat dacht Lottie ook, maar Bea's paardensmikkels zijn geen gewone paardensnoepjes: ze zien eruit als gele schuimpjes en ze ruiken VERRUKKELIJK!

Lottie kon niet anders dan er een nemen, en dat zou jij ook doen, dat weet ik zeker.

De afgelopen weken heb ik nog best veel veranderd, en zelfs een nieuw stukje erbij geschreven. Maar ik denk dat het nu echt bijna klaar is. Mijn redacteur gaat het nog een keer lezen, en haar collega's bij Kluitman lezen het dan ook. Zij zien vaak weer dingen die ons niet opgevallen waren.

En ondertussen is Dorith bezig met de tekeningen! De schetsen zijn echt ontzettend grappig...

10 juni 2018 - Flikka heeft een grote mond

Zoals jullie misschien wel weten, is Flikka een bazig typje. Gisteren had ze echter een grote mond door iets heel anders: ze was gestoken door een insect waardoor haar mond helemaal was opgezwollen!

Het zag er heel naar uit, jeukte en deed pijn. Ik wilde de dierenarts bellen, totdat ik dacht aan wat een bevriende paardenarts ooit zei: een allergische reactie is altijd een spoedgeval omdat je er snel bij moet zijn: anders is het alweer verdwenen.

Met dat in gedachten heb ik afgewacht. In de loop van de avond werd de zwelling langzaam minder en nu ziet ze er weer normaal uit. Maar het was toch even schrikken!

2 juni 2018 - Dazen!

Normaal zijn ze er pas vanaf half juni, maar nu vliegen en bijten ze alweer volop: dazen! Dazen zijn grote, smalle grijze insecten die hard bijten. Helaas wonen er duizenden in het gebied waar ik woon. En ze willen allemaal graag mijn bloed of dat van Flikka.

Gelukkig komen ze nauwelijks uit het bos, maar helaas ligt Flikka's weiland en stal naast het bos. De paarden staan overdag meestal binnen, want daar komen de dazen niet.

En als we gaan wandelen (niet in het bos!) spray ik Flikka flink in met een anti-dazenspray. Dat helpt een beetje.

Gelukkig leven dazen niet zo lang: eind augustus zijn ze weer weg. Maar tot die tijd...

22 mei 2018 - Het omslag voor Help ik ben een pony is af!

Dorith heeft heel hard gewerkt en het omslag afgemaakt. Helaas mag ik het jullie nog niet laten zien, maar ik kan alvast verklappen dat het heel erg leuk wordt! Lottie kijkt verbijsterd, Salsa ook en alles is prachtig getekend.

Het omslag moet altijd als eerste af zijn. Dat moet namelijk in de brochure van de uitgeverij komen, en die brochure komt al over een paar weken uit.

Het boek zelf verschijnt begin september. Ik verheug me al op het boek. En op de rest van de tekeningen! Want die druppelen vanaf deze week langzaam binnen.

21 mei 2018 - Muggen!

Elk jaar in mei is er een muggenexplosie in het bos, maar dit jaar is het wel heel erg! Nadat Flikka en ik een aantal keren prikkelbaar en geprikt het bos uit gevlucht zijn, heb ik besloten om daar voorlopig niet meer naar toe te gaan.

Zeker omdat er binnen een paar weken dazen zijn... Dan is het echt onmogelijk. Zelfs in de wei dragen de paarden dan dag en nacht een deken als bescherming.

Eind augustus zijn de dazen weer weg en dat is altijd de mooiste tijd van het jaar in het bos. Het weer is meestal prima, de paden zijn mooi stevig en er zijn geen dazen of muggen meer te zien. Wel vliegen en teken, maar die vergeten we voor het gemak maar even...

14 mei 2018 - Nieuw idee!

Op weg naar de supermarkt kreeg ik opeens een nieuw idee, een oplossing voor mijn dilemma's met het boek over het meisje waarvan de pony ernstig ziek wordt. Opeens werd alles anders en ik kreeg er weer zin in!

Pff... Vermoeiend hoor, schrijfster zijn ;)

14 mei 2018 - Falke

Zoals ik hier al vaak geschreven heb, was het mijn bedoeling om een boek te schrijven over een meisje waarvan de pony ernstig ziek wordt. Ik vind het een prachtig thema: hoe ver gaan we voor dieren, wat is het nut van een paard, wat doe je met je paard als je er niet meer op kunt rijden etc.

Ik ben al een jaar aan het nadenken over dat boek en heb al heel veel bedacht. Ik heb de pony verzonnen, het meisje, haar ouders, haar vriendinnen, de stal...

Maar het komt niet echt van de grond, het leeft niet in mijn hart. Wel in mijn hoofd: ik vind het een belangrijk boek waarvan ik denk dat veel kinderen er iets aan zullen hebben. Maar als ik eraan denk dat ik de pony van Robin ziek moet laten worden, en dat ze misschien wel doodgaat, word ik heel erg verdrietig. En ik heb geen zin om een boek te schrijven waar ik verdrietig van word.

Bijna ongemerkt sloop iemand anders mijn hart binnen: Falke. Falke's vader traint roofvogels en wil graag dat Falke dat ook leuk vindt, maar Falke houdt van paarden. Haar ouders maken steeds meer ruzie en op een dag is Falkes moeder opeens verdwenen... Ze is een tijdje naar een vriendin in het buitenland, om na te denken.

Falke is boos. Ze is woest op haar ouders! Haar vader leeft voor zijn vogels en haar moeder is weg. Op een dag doet ze iets wat haar vader verschrikkelijk vindt. En wat er dan gebeurt...

Dit verhaal woont ook al meer dan een jaar in mijn computer. En kijk, daar voel ik wat bij. Heel veel zelfs!

6 mei 2018 - Complimenten

De afgelopen weken heb ik prachtige complimenten gehad voor mijn boeken. Daar word ik helemaal blij van!

Mijn vriendin Tineke had Help ik ben een pony! gelezen. Ze vertelde me dat ze een pot thee had gezet om tijdens het lezen op te drinken, maar dat het boek zo spannend was dat ze niet wilde opstaan tijdens het lezen. Dus toen ze het boek uit had, was de thee koud.

Een meisje van 11 had van een vriendin van mij Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor geleend. Ze vertelde mijn vriendin dat het het aller, allermooiste boek was dat ze ooit gelezen had.

En tenslotte vertelde mijn redacteur dat ze de eerste versie van Help ik ben een pony! zo spannend e leuk vond dat het gebou om haar heen had kunnen instorten zonder dat ze het gemerkt had.

Dat maakt me heel blij en trots!

PS: Help ik ben een pony! verschijnt begin september.

2 mei 2018 - Schrijven is...

Rondhangen, twijfelen, schrappen, eindeloos dubben over een zin, iets schrijven en het dan weer verwijderen, eindeloos op facebook kijken, klusjes doen, overwegen om de hele tekst weg te gooien...

Het hoort er allemaal bij. Schrijven is geen kwestie van zitten en schrijven en roets af klaar. Het is soms ook gewoon dubben, tobben en chagrijnig worden.

Wat dan helpt? Vitamine P.

(Voor wie niet weet wat dat is: Vitamine Paard. Of Vitamine Pony. Helpt altijd!)

1 mei 2018 - Lottie!

Wie regelmatig in dit Dagboek leest, weet dat ik druk bezig ben met Lottie, een meisje dat in een pony verandert. Mijn redacteur heeft het boek gelezen en had nog een paar hele goede op- en aanmerkingen. Die heb ik verwerkt en er nog hoofdstukken bij geschreven. Nu is de tekst écht bijna af!

En als een tekst bijna af is en het boek in een paar maanden naar de drukker mag, is het tijd voor tekeningen! Normaal gesproken maakt Ina Hallemans die, maar ze had geen tijd... Wie dan?!

We hadden geen idee. Ik ben gaan zoeken op internet en ontdekte hele grappige en leuke tekeningen van Dorith Graef. Zij is geloof ik net zo'n paardengek als Ina en ik en haar tekeningen passen perfect bij het komische boek over Lottie!

Gelukkig heeft ze tijd. En zin. Dus nu is zij druk bezig en grinnik ik elke keer als ik weer schetsen binnen krijg. Wat heb ik toch een ontzettend leuk werk!

17 april 2018 - Equiday!

Afgelopen zaterdag was ik weer op Equiday in Ermelo. Equiday is een heel leuk paardenevenement met veel aardige kinderen, leuke standjes en interessante lezingen en demonstraties.

Ik heb alleen de aardige kinderen en hun ouders gezien. Die kwamen namelijk allemaal naar mijn stand om boeken te kopen, met mij te praten en samen op de foto te gaan.

Ik vond het verschrikkelijk leuk om van kinderen te horen dat ze beeldjes hadden gekocht en er al heel wat keren naar gekeken hadden zonder dat ze in een andere wereld terecht komen. Ik probeer het ook weleens, maar het is mij ook nog nooit gelukt! Dat overkomt alleen Emma.

Op Equiday waren er zoveel kinderen met bijzondere namen dat ik een briefje vol had. Ik schrijf een bijzondere naam namelijk eerst op voordat ik het boek signeer, want ik wil niet de verkeerde naam in het boek zetten!

Deze namen stonden er op mijn lijstje: Jazzlyn, Cheyenne, Jeslyn, Yoëlla, Jaylin, Jaylen, Chaline, Ailey, Gwynne, Charly, Sharmaine en Bracha.

Aan het einde van zo'n dag ben ik doodmoe maar ook heel blij. Het is altijd weer superleuk om jullie te leren kennen!

11 april 2018 - Herdrukken!

Vanaf half mei zijn alle delen van manege De Zonnehoeve weer verkrijgbaar!

De eerste delen waren vorig jaar tijdelijk uit de handel, maar nu zijn De stoere pony, Pony van goud, De springpony, De trouwe pony en De dappere pony onderweg met de boot vanuit China.

Pony met pit (het derde deel, over shetlander Romario) was er nog, dus die hoefde niet herdrukt te worden.

10 april 2018 - Lottie!

Een paar dagen geleden schreef ik nog dat ik nu toch echt wil gaan beginnen aan het boek over het meisje wiens pony heel ziek wordt. Dat was een goed voornemen, maar er komt niks van. Ik ga namelijk hard aan het werk met Lottie!

Lottie is een meisje dat op een dag opeens in een pony verandert. Ik had het manuscript een paar maanden geleden ingeleverd, maar nog niet gehoord wat mijn redacteur ervan vond. Gisteren heb ik haar gesproken.

Gelukkig vindt ze het geweldig! Ze vertelde dat ze zo in het boek zat dat het gebouw in had kunnen storten zonder dat ze het merkte. Dat is echt een fantastisch compliment!!!

Maar een redacteur is geen redacteur zonder opmerkingen, dus die had ze ook. Hele goede opmerkingen om het boek nóg leuker te maken. Je snapt het al... Dit is waar ik de komende weken aan ga werken. We willen het boek namelijk begin september af hebben, zodat het klaar is met het Horse Event.

Hard doorwerken dus! Maar dat is helemaal niet erg want dit boek is echt ontzettend leuk!

8 april 2018 - Boeken waarmee ik bezig ben

Gisteren heb ik de eerste versie van het negende deel over Emma afgesloten! Ik vond het een moeilijk boek om te schrijven, maar dat zie je gelukkig niet als je het leest. Het is een heel vrolijk en spannend boek geworden. In dit boek verdwijnt Emma niet naar de andere wereld, maar komt een meisje uit de andere wereld naar Emma toe!

Een half jaar geleden heb ik het twaalfde deel van mange De Zonnehoeve geschreven. Dit boek gaat over het veulen van Assa en een onbekende hengst. Het is het meest eigenwijze veulen dat je je maar voor kunt stellen, dus Carolien en Bente hebben er hun handen aan vol. Maar Sunna is ook heel lief en grappig!

Deze twee boeken komen pas volgend jaar uit, dus ik had ze helemaal nog niet hoeven schrijven. De reden waarom ik dat wel gedaan heb, is omdat ik dan mijn handen vrij heb voor een dik boek voor oudere kidneren en volwassenen. Daar ben ik minstens een half jaar mee bezig, en dat wil ik graag doen zonder dat ik halverwege moet stoppen omdat ik een nieuw deel van Manege De Zonnehoeve of Droompaarden moet schrijven.

Dus daar ga ik binnenkort aan beginnen! Het boek gaat over een meisje waarvan de pony heel ziek wordt. Ik heb het idee al langer in mijn hoofd, maar had tot nog toe geen tijd om het goed uit te werken. Het miesje heeft al drie namen gehad, net als de pony. Maar inmiddels ben ik eruit: de pony heet Nissa en het meisje Robin. Pff... Nu dat boek nog schrijven.

2 april 2018 - Nieuwe boeken in 2018

Dit jaar komen minimaal twee boeken van mij uit. Het eerste boek is De snelle pony, het elfde boek in de serie Manege De Zonnehoeve. Dit boek heeft wat vertraging opgelopen en komt aan met de boot op 15 mei (ongeveer...)

Het tweede boek is Het paard uit de wildernis. Dit is het achtste deel uit Droompaarden. IN dit boek komt Emma terecht in Amerika, in de staat Nevada. Daar doet ze mee aan een wedstrijd mustangs temmen...

Misschien komt er in het najaar nog een derde boek van mij uit. Het is een heerlijk bizar en komisch boek over een meisje dat in een pony verandert.

25 maart 2018 - Niet zo snelle Kareltje

Elk voorjaar verschijnt een nieuw deel van manege De Zonnehoeve. Dit voorjaar is dat De snelle pony, over appaloosa Kareltje. Helaas is het boek niet zo snel als ik zou willen: door allerlei omstandigheden komt het pas in mei aan!

De boeken van manege De Zonnehoeve worden namelijk gedrukt in China en zijn vier maanden onderweg… Gelukkig worden er een paar exemplaren alvast met het vliegtuig verstuurd, waardoor ik die kan meenemen naar Equiday op 14 april.

Equiday is een heel leuk evenement dat gehouden wordt in Ermelo. Tot dan?!

 

20 maart 2018 - Flikka was gek

Flikka was de hele winter knotsgek. Ze steigerde, sprong met vier benen in de lucht, rende rondjes om me heen, zwaaide met haar hoofd en beet. Op sommige dagen was ze opeens weer normaal en lief, maar de volgende dag was het dan weer raak. Ook tegen de andere paarden was ze onaardig.

Omdat ze zo agressief was, dacht de dierenarts aan een eierstoktumor. Die tumor geeft mannelijke hormonen af, waardoor merries zich gedragen als een hengst. Om dat te onderzoeken heeft hij aan haar eierstokken gevoeld en bloed onderzocht.

Daaruit bleek dat Flikka niks mankeerde. Dat was natuurlijk fijn, maar ook een beetje vervelend… Want als je niet weet wat het is, kun je er ook niks aan doen.

Ondertussen had ik een klassieke homeopaat gebeld. Die kwam en adviseerde een homeopatisch middel. Terwijl ze het flesje op haar rug legde, werd Flikka al rustiger. De week daarna was ze zo mak als een lammetje, maar daarna werd ze weer lastiger.

Gelukkig zakte dat weer en nu is ze al ruim een maand stabiel aardig en vriendelijk. Soms flakkert er nog iets op, maar dat is lang niet meer zo heftig als eerst. Pff!!!

 

15 maart 2018 - Luisterboek

Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor wordt uitgegeven als luisterboek! Dat betekent dat iemand het hele boek gaat voorlezen. Dat wordt opgenomen. Vervolgens kun je dat bestand kopen en het beluisteren op je mobiel of misschien wel via een cd.

Op de website van Storytel (het bedrijf dat de luisterboeken maakt) heb ik stukjes van allerlei luisterboeken beluisterd om een stem uit te zoeken die aansprak en die ik vond passen bij het boek.

Ik ben heel benieuwd wat het wordt! Het lijkt me heel bijzonder om te luisteren naar een boek dat ik zelf geschreven heb.