Gertrud Jetten - Manege de Zonnehoeve

Assa is de leidster van de kudde. Ze is heel verstandig en wijs. Maar het is ook een ontzettende vreetzak; ze is altijd bezig om ergens de laatste sprietjes hooi tussenuit te frutselen.

Assa is een ijslandse merrie. Ze heeft een prachtige kleur: wildkleur koffievos. Dat betekent dat haar lichaam lichtbruin is en haar hoofd, benen en staart koffiekleurig (donkerbruin). Er loopt een donkere streep over haar rug. ’s Zomers zie je ook streepjes op haar bovenbenen. Haar manen hebben allerlei kleuren: donkerbruin, beige, lichtbruin en zelfs witte haren zitten er in.

IJslandse paarden krijgen altijd ijslandse namen en Assa is daarop geen uitzondering. Haar naam betekent adelaar en dat past bij haar. Assa is geboren op IJsland en kwam naar Nederland toen ze 6 jaar was. Ze is de eerste jaren opgegroeid in de bergen, zonder mensen. Ze verlangt nog vaak naar IJsland; naar de ruimte en de frisse lucht. Ook verlangt ze naar een meisje dat daar op haar reed; Freya heette ze. 

Alhoewel Assa een indrukwekkende stamboom heeft en haar voorouders allemaal fantastische rijpaarden zijn, is Assa liever lui dan moe. Ze heeft goede gangen, waaronder een comfortabele tölt (spreek uit als tult). De tölt is de vierde gang van ijslandse paarden.

Assa is het paard van Carolien. Met haar stokmaat van 1.40m kan ze met gemak een volwassene dragen omdat ze zo stevig gebouwd is. Ze kan goed overweg met alle andere pony’s, behalve met Goldy. Daar is ze vaak mee aan het katten.

Assa is gebaseerd op Fjara, een ijslandse merrie die ik vier jaar gehad heb. Fjara was net als Assa dol op eten en had dezelfde prachtige kleur. Fjara was ook een briljante uitbreekster: ze wist precies waar er geen stroom stond op de omheining en kroop dan tussen de stroomlinten door. Vervolgens ging ze een eindje wandelen… Fjara was erg slim en handig en heeft gelukkig nooit iets overgehouden aan haar uitstapjes. 

boekomslag-9D4.png